schapenkeuring 2014Schapenkeuring 2014:

Op 21 september 2014 heeft de schaapskudde weer een koffieklets gehouden ditmaal met het thema: schapen keuren. De keurmeesters Marco Borkes en Albert Koopman van het stamboek NFDH (Nederlandse Fokvereniging Drentse Heideschaap) hebben op deze dag onze lammeren van 2013 gekeurd. Ondanks de dreigende luchten waren de weergoden goed gezind, en is het de hele keuring droog gebleven. De bezoekers lieten zich de gratis koffie goed smaken en volgde met grote belangstelling de uitleg tijdens het keuren.
De schaapskudde heeft naast het behoud van de natuur op de borkeld, ook als doelstelling het behoud van het zeldzame schapenras het Drentse Heideschaap. Hierbij is het fokbeleid heel erg belangrijk. Op basis van de keuringsresultaten worden rammen uitgezocht met de specifieke eigenschappen die kudde kunnen verbeteren.

schapenkeuring 2014

De jonge ooien worden op een groot aantal zaken bekeken, zoals het gebit, het beenwerk, de vorm van de kop, de wol etc. Voor al deze onderdelen wordt een kwalificatie gegeven van slecht tot zeer goed. Alleen als een schaap op alle onderdelen minstens een voldoende scoort wordt het schaap goedgekeurd.
De keurmeesters hebben alle jonge ooien van de kudde kunnen goedkeuren, hetgeen natuurlijk een enorm compliment is. Zeker omdat de groep lammeren van 2014 (ooien en rammen) door de keurmeesters tijdens de algemene schouw als van hoge kwaliteit werd beoordeeld. Ofwel we kregen de goedkeurende duim omhoog van Marco Borkes. (foto)
Blijft over de vraag wat er gebeurt zou zijn met ooien die afgekeurd zouden worden: Deze blijven natuurlijk gewoon bij de kudde lopen, maar er wordt niet meer mee gefokt.

facebook logo