Deze foto van een schaapskooi uit 1952 hebben we gekregen van de Stichting Zeldzame Huisdieren en het stamboek voor grote heideschapen. De omschrijving luidt: Heideschapen Goor 1952.

Schaapskooi uit 1952

De kooi lijkt inderdaad op de bouwwijze van schaapskooien uit die tijd in deze streek. Duidelijk is te zien dat de rieten kap slijtage vertoond.  Verder valt ons de bosrand op de achtergrond op. Het zou kunnen dat dit de (kleinere) voorganger is van de kooi die wij nu gebruiken op de Borkeld, maar we zijn daar verre van zeker van. Verder zijn we benieuwd of iemand weet wie de man (herder) op de foto is.

Vroeger werden de schapen voor het hoeden door de ‘scheper’ opgehaald bij de verschillende boeren, en na het hoeden weer teruggebracht. De mest, gedeponeerd in de kooi, was gemengd met heideplaggen, een belangrijke grondstof om de akkers vruchtbaar te maken.

De schapen zijn zeker heideschapen, hoewel van een groter formaat als de Drentse Heideschapen zoals nu door de Stichting Schaapskudde Hof van Twente worden gehouden. Ook zijn de schapen hoornloos. Waarschijnlijk zijn het schoonebekers.

Heideschaap Goor 1952

Heideschaap Goor 1952

 

 

Is er iemand die mischien nog foto’s heeft van de voorganger van onze kooi ter vergelijking. Wij zouden het leuk vinden om een soort van fotocollage te maken van de verschillende schaapskooien op deze plek door de jaren heen.