schaapscheerdersdagScheren

Onze schapen worden elk jaar in juni / juli geschoren en dat levert zo’n 300 vachten per jaar op. Deze wol werd naar de groothandelaar gebracht waar we er bijna niets voor kregen. Dat is hartstikke zonde voor zo’n mooi natuurproduct. Daarom hebben wij de Wolwerkplaats Twente opgericht. bedoeling is dat dit een belangrijk onderdeel van onze schaapskudde wordt en bijdraagt aan de exploitatie van de schaapskudde..

De wol

De wol bestaat uit drie soorten vezels: de kortfijne onderwol, de lange harige vezel en de zogenaamde kemp (= dikke holle vezel). De vacht is vrij lang, sluik en afhangend. De wolopbrengst is 1 tot 2 kg per dier.AG-20140816-SchaapskuddeKoffieklets-25
De kleur van de vacht is doorgaans grauwwit, behalve bij geheel zwarte dieren. De kleur van de kop- en pootbeharing varieert van (vrijwel) wit tot geheel zwart, maar doorgaans zijn de licht- en donkerbruin tinten het ruimst vertegenwoordigd. Deze worden respectievelijk Lichtvos en Donkervos genoemd. Gevlekte patronen (kleurplaten afgewisseld met wit) op de kop- en pootbeharing komen ook eveneens voor. Indien het een gestippeld patroon betreft wordt dat Smodde genoemd. Pigmentvlekken in de vacht zijn ongewenst, hoewel de kraag vaak een iets donkerder kleur heeft. Zwartbonte dieren zijn ongewenst, maar een klein beetje witte aftekening op de kruin, snuit, kraag poten of staartpunt is geen probleem.

geen fysieke werkplaats

Er worden diverse gebruik-, en kunstvoorwerpen gemaakt, voornamelijk van wol van onze Drentse heideschapen. Maar ook wol van andere rassen wordt wel gebruikt. De Wolwerkplaats Twente is niet direct een fysieke werkplaats. Het is meer een los samenwerkingsverband van mensen die op allerlei wijze met wol bezig zijn. Iedereen is welkom, kennis en kunde is onbelangrijk, enthousiasme wel!

gevilte schapenvachtbewerken van vachten

De geschoren vachten van Drentse heideschapen zijn zeer geschikt voor vacht vilten, maar er zijn nog veel meer bewerkingsmogelijkheden: wassen, kaarden, verven, lonttrekken, spinnen met diverse technieken, weven en breien. We zijn hier nog maar net mee begonnen en hopen u binnenkort op foto’s en filmpjes de eerste resultaten te laten zien.

U kunt bij ons vachten kopen om zelf te verwerken. Het is echter ook mogelijk om een workshop te volgen om ervaring op te doen. Voor meer informatie hierover: stuur een mail naar: wolwerkplaats@schaapskuddehofvantwente.nl